Pitenappet 2007

 

Pimpeltävling på Sandön 17/3 2007

pimp4 pimp2 pimp3

Gammal vintertradition på väg tillbaka

I mars och april duggar pimpeltävlingarna tätt i länet. Den 17:e mars var det dags för Nya Pitenappet i Sjulnäs. 190 startande befolkade isen utanför hembygdsgården vid Sandön i Sjulnäs. Långväga tävlingssugna både från Överkalix och Kiruna fanns bland pimplarna.

Som ett lämmeltåg drog nästan 200 pimplare ut på isen utanför Sandön med industriskorstenarna som kuliss i lördags. Med borrar, ryggsäckar och plastpåsar för den förmodade fångsten.

– Man kommer sig ut. Det är det viktiga, förklarade Hanna Lindblom, en av deltagarna som faktiskt är uppvuxen i Sjulnäs men numera bor i Kiruna.

Det är över 10 år sedan det tävlingspimplades i Sjulnäs senast och sportfiskarna föreningen Minkarna har tidigare alltid haft sin årliga tävling utanför Klubbgärdet längre ut i fjärden.

– För ont om parkeringsplatser och brist på en anläggning som den här har gjort att vi vill komma hit och prova, sa Alf Israelsson, tävlingsansvarig, speaker och invägare i en och samma person.

För Sjulnäs hembygdsförening betyder tävlingen, som förhoppningsvis blir ett årligt återkommande vårvinterarrangemang, en möjlighet att visa upp anläggningen och stärka kassan genom fika- och korvförsäljning. Kanske kan marknadsföringen dessutom ge fler sommarbesökare.

Ett lyckat evenemang tyckte sportfiskarna. De som pimplade bäst i tävlingen fick fångster på omkring fyra kilo.

– Det är som ett gift, man kommer ut och man träffar vänner och bekanta. Vi är ett stort gäng som åker i kring och pimplar i mars och april, berättade Alf Israelsson, som tror på tävling nästa vår.

Stina Brolin Bergman

Meddelande

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s