Hundutställning 2007

Saxat ur Piteå-Tidningen 9/7 2007

PITEÅ (PT)HUNDAR. Vilket hundväder! Men regn och rusk är ingenting som stoppar en hundutställning. Nästan 2 600 hundar fanns på plats för att bli bedömda vid helgens internationella hundutställning i Sjulnäs.

SNKK (Södra Norrbottens kennelklubb) har i samarbete med Infjärdens SK under flera år anordnat hundutställningar i Sjulnäs. Trots det dåliga vädret slogs deltagarrekord i helgen, då nästan 2 600 hundar av 218 olika raser ställdes ut.

– Vi har gott renomme och kan erbjuda bra domare från hela världen. I år har vi domare från bland annat Australien, Italien och England på plats. Bra domare gör att intresset ökar bland hundägarna, säger Majvor Näsman i tävlingskommitten.

218 hundraser! Hur många raser finns det egentligen?

– Det vet jag inte, men det finns många. En del kan man inte ens uttala namnet på.

En tax blev bäst

Vad är det för skillnad mellan nationell och internationell hundutställning?

– En internationell utställning har högre status med bättre priser och fler deltagare. Det är många norrmän och finnar som kommer hit, säger Majvor Näsman.

Med så många hundar kan man kanske tro att det ska vara ett himla hundliv, men de flesta hundar är oerhört disciplinerade. De väntar tålmodigt med sina ägare, gör sina varv i ringen och låter domarna känna och klämma litegrann. För de som får nåd inför domarnas kritiska blickar väntar priser av många slag. De allra bästa blir bäst i ras och går till den stora finalen – best in show.

Best in show blev för övrigt en långhårig tax, Örnbergets Daniella, som ägs av Elisabeth Rhodin, Mariefred.

Röd pudel

Stella från Skellefteå är av rasen weimaran och tillhör gruppen stående fågelhundar. Stella som fortfarande är en unghund har gjort bra i från sig och matten Linda Haraldsson från Skellefteå kan glädja sig åt utmärkelsen bästa unghund i rasen och dessutom ett hederspris.

June Lundberg från Hörby är också glad över vad Nino, en röd dvärgpudel har presterat.

– Rött blev nyligen godkänt och så kommer den här ungpojken och slår flera champions och utses till tredje bästa hane. Det är jättebra, säger hon och klappar om den lilla lejonklippta hunden.

Ikea-schäfer

Marianne Bergman, Älvsbyn, är också nöjd med sin Bruno av rasen malinois (belgisk vallhund), som lite skämtsamt brukar kallas ”Ikea-schäfer”.

– Det är kul och spännande med hundutställning. Vädret är inget att bry sig om, det är bara att klä sig rätt, säger hon.

Vid sidan av den internationella hundutställningar har flera specialutställningar genomförts. Under söndagen genomförde Svenska schnauzer/pincherklubben en utställning.

– Det är en nationell utställning och vi har fått hit 128 hundar. Det är andra gången vi i Norrbotten har fått chansen att stå värd för utställningen och det har, trots vädret, varit riktigt bra, säger utställningskommissarie Torulf Högberg, Piteå.

Meddelande

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s