Teaterkväll 2007

Bilder från teaterföreställningen Blixtrevisionen 29/9 2007
Fotograf: Lillemor Åkerlund

teater1

Kerstin serverar

teater2

Fullsatt

teater3

Nina Sjömark, i kväll nagelentreprenören Ann-Charlotte.

teater 4

Panikteaterns egna bilder från kvällen:

panik1 panik2 panik3 panik4 panik5 panik6 panik7panik8

I Norrbottens kuriren 1/10 -07 kunde man läsa följande:

Älgbiff och panikteater i byn

SJULNÄS.

Älgbiff och hemlagat potatismos. Och en fullsatt sporthall.
I helgen kom det resande teatersällskapet till byn för att spela.
Det är Panikteatern från Uppsala som specialiserat sig på bygdegårdsspel.
I slutet av veckan får ytterligare fyra orter i Norrbotten se pjäsen Blixtrevision i Eninge.

Borden lånade av idrottsföreningen står på plats. Dukningen med servetter och levande ljus är i det närmaste klar. Från köket tvärs över parkeringen doftar det älgbiff och den nykokade lingonsylten har precis slutat ånga.
Det rustas för mat och teater i Sjulnäs sporthall utanför Piteå. Det resande teatersällskapet Panikteatern från Uppsala har nyss anlänt och håller på att rigga scen, dekor och ljus.

Återkommande besök
Det är fjärde gången den lilla fria teatergruppen, som specialiserat sig på att turnera på mindre orter i samarbete med lokala föreningar, kommer till Sjulnäs. Tidigare har det spelats klassikerinspirerade stycken som Onkel Vanja och Don Quijote. Denna gång är det Gogols Revisorn som ligger till grund.
Men här är tiden nutid. En liten kommun någonstans i Sverige där det inte alls är ovanligt med visionärer med överdrivna mål.

– Vi har spelat över 600 föreställningar runt om i Sverige sedan vi började år 2000, säger P-A Strand som i den här pjäsen själv gör rollen som den lismande projektledaren Yngve Ferm, med just överdrivna mål.

Grundlurade entreprenörer
Men innan det är dags att släppa in den, efter byns storlek, månghövdade publiken måste statisterna från arrangören Sjulnäs hembygdsförening få instruktioner. Kepsförsedda med förkläden ska de föreställa allt från silltillverkare till korgmöbeldesigners.

– Du har studerat tre år i Bremen till nagelskulptris ska jag säga, sen föser jag ner dig, berättar P-A Strand för Nina Sjömark , i kväll nagelentreprenören Ann-Charlotte.

Hon och de andra ingår i ett gäng grundlurade småföretagare som sagt upp sig från sina jobb för att etablera sig i Eningen Event Center placerat intill den nya rondellen, även den byggd med EU-medel. Problemet är att rondellen aldrig får vare sig påfart från E 4 eller E 18 som det var tänkt. Nu är dessutom risken för EU-revision stor.

Draget att utnyttja medarrangörerna som skådespelare visar sig lyckat. Inlevelsen är stor och uppskattas naturligtvis av publiken.
De får också vara med på ett hörn genom illusionen att vara på sponsormiddag.

– Vi jobbar mycket med publikkontakten. Men de får inte vara för många, då försvinner intimiteten, säger Maud Nyberg.

Hon gör rollen som Sol-Britt Sommarsten. Senare visar det sig att hon inte alls är den revisor från Bryssel kommunens nervösa projektledare och naiva kommunalråd trott.

Mer byakänsla
Efter föreställningen när kaffet är urdrucket och skådespelarna avtackats med lokalproducerade livsmedel är det dags för Panikteatern att packa in scenen och alla annan utrustning i den lilla bussen och Hembygdsföreningen att städa upp och diska.

– Det känns som om byn fått lite mer byakänsla och att det här gett mer sammanhållning med de här besöken, säger Kerstin Isaksson, ordförande i Hembygsföreningen i Sjulnäs innan sporthallen stängs för natten.

Stina Brolin Bergman
stina.brolin@kuriren.com

Meddelande

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s