Snöbion 2002

I Aftonbladet kunde man läsa följande:

bio1

Stjärnorna gnistrar över isbion vid Sjunäs badplats och älven är frusen och tyst men på bioduken är det action med Nicholas Cage. Och om man fryser kan man alltid värma sig med något från glögg- eller kaffetältet.

afton1

Carina Wallin tog med pappa Karl-Axel Wallin, maken Stefan Marklund och sönerna Jens och Fredrik till isbions premiär.

afton2

”Äsch, det mesta går ju att woka”, säger paltwoks-kocken Lars-Ivar Pettersson när vi frågar om…

afton3

…ursprunget till den mättande pite-asiatiska cross over-rätten som Siv Flodström och Emil Berglund lät sig väl smaka av.

Bio – i minus 22
Piteborna tar skotern till badplatsen för att se film

SJUNÄS BADPLATS.
De har varit så nervösa i byarna i Infjärden utanför Piteå de senaste veckorna. Skulle det bli blidväder? Skulle den stora bildskärmen av snö smälta ner? I går på premiärkvällen kunde de dra en lättnadens suck. 
Det var minus 22 i salongen.

Norrlänningar är som bekant inte riktigt kloka.
Vilka andra skulle komma på idén att smälla upp en isbio och visa film utomhus mitt i vintern?
Vilka andra skulle servera paltwok på takspån?
Vilka andra skulle få för sig att rigga upp en storbildsprojektor i ett timrat utedass?
Ja, ni ser själva. Helknäppt – och alldeles underbart.

”Det här är en jättehöjdare” 
Knäppast av alla är förstås Birgitta Elfgren som fick idén för några år sedan och sedan lyckats trumma ihop byalagen i Roknäs, Sjunäs, Långnäs och Svensbyn.
De är många som har slitit med bioprojektet. Inte så mycket för att de
själva och grannarna ska kunna få njuta av actionrullen ”Con air” – det finns inomhusbio i Piteå – utan för att göra något tillsammans.
– Vi måste slå oss ihop. Var och en för sig är vi för små för att åstadkomma någonting. Det här är en jättehöjdare, säger Birgitta Elfgren.
Och de långt över hundra premiärgästerna håller nog med. Det ska till något särskilt, ett jippo, för att man ska samlas en kväll som denna. När bläcket fryser i pennan och öronen trillar av på den som går utan mössa är en promenad ner till badplatsen för småprat med andra flanörer inte det första som faller en in.
– Det är skönt att komma ut en lördagskväll och inte bara sitta inne och titta på tv, säger Mikael Nilsson som ordnade barnvakt och körde i väg med hustrun Anna på skotern.

Tekniken klarade kylan 
Efter den högtidliga invigningen bänkade sig de som betalat 60 kronor för biobiljetten.
Förste biomaskinisten Allan Eichwurzel var lite orolig för att tekniken skulle krångla i svinkylan men föreställningen startade som planerat.
Från början var det tänkt att bli drive in-bio för skotrarna men det fick bli nio rader med parkbänkar i stället för att få in mer folk.
Och har ni vägarna förbi nästa lördag så kan ni se ”Truman show” med Jim Carrey.
Sedan blir det bara två föreställningar till även om det i går kändes som om den jättelika snöhögen till bioduk mycket väl skulle kunna stå kvar till midsommar.
Men filmen i går, då? Hur var filmen i går? undrar ni.
Tja, kanske tre plus – men bion den var fem.

Saxat från PT 3/3 2002:

Snöbion blev en riktig höjdare

INFJÄRDEN
Världspremiären på snöbion i Infjärden blev en iskall tillställning under den gnistrande stjärnhimlen och pionjärandan, entusiasmen och kaffet höll besökarna varma.

Marsmörkret faller, temperaturen kryper ner till minus 20-strecket och likt vargar mot månskenet hörs skotrarnas tjutande i natten. Infjärdenborna bänkar sig framför den 20 kvadratmeter stora bioduken vid Svensbyfjärdens strand och tycker att premiären är en höjdare, trots att täta besök i tältkåtornas värme är ett måste för att inte kölden ska ta överhanden över glädjen i att få umgås utomhus en lördagskväll mitt i vintern.

”Ett enormt gruppjobb”
-Jag är så hög av lycka, så jag känner nästan inte att jag fryser, strålar Birgitta Elfgren, som kläckt idén till snöbion och som också högtidligen inviger premiären.
-Det var ett sådant enormt gruppjobb att jag bara gick hem och grät efteråt, säger Birgitta Elfgren, som tycker att just de mångas kraft och idéer varit det bästa i hela projektet.
-Jag kom med idén, men sen har så många kommit med fler och förbättrade idéer och ännu fler har varit med och jobbat för att det skulle bli verklighet.

Robert Bergman, nybliven ordförande i hembygsföreningen, säger att det är kvinnorna som driver utvecklingen i byarna:
-Jag sitter i en styrelse med fyra starka kvinnor och det här är en stor grej de har jobbat fram.
De fyra byarna Sjulnäs, Roknäs, Långnäs och Svensbyn har gemensamt jobbat i projektet och vid invigningen knyts inte bara ett symboliskt utan även ett faktiskt band mellan representanter för byarna.

Christian Johansson och Christer Edlund invigningsdansar framför bioduken av snö och så småningom är det dags för själva huvudattraktionen; långfilmen Con Air med Nicolas Cage.
Och vad gör det att texten är lite svår att läsa på den knaggliga snön eller att kylan biter i lår och nacke. Det finns ju stora, ljusa tält där elden brinner och där man kan få sig kaffe, glögg eller palt serverad på taksticka.

Infjärdens snöbio har öppet ytterligare tre lördagkvällar under mars.
Varm klädsel och sittunderlag rekommenderas.

Meddelande

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s